miércoles, 12 de marzo de 2008

Suplement cultural fragmentat

Molts de nosaltres hem pogut fullejar suplements culturals com el Babelia, o El Cultural i fins a tot, com el Cultura, del diari Avui. No obstant, si ens demanen opinió sobre el suplement cultural del diari La Opinión de Málaga, potser quedem una perplexos, perquè mai en la vida l'haurem fullejat, o ni tan sols, l'haguem vist.
Aquest és, doncs, el moment ideal per donar-lo a conèixer, posat que és força interessant, i novedós amb el seu format. El suplement, el nom del qual varia en funció del dia del cap de setmana en el qual aparegui al mercat. El divendres, per exemple, s'anomena 'Por fin es viernes', i aquest dia ofereix informació sobre música, cinema i espectacles.
El suplement del divendres ofereix, doncs, reportatges, notícies musicals breus i un parell de novetats musicals, amb nota qualificativa inclosa. Pel que fa al cinema, trobem la mateixa estructura: ressenyes d'algunes pel·lícules que es troben, o en pocs dies, es trobaran a la cartellera; notícies breus sobre actors i pel·lícules; els darrers films sortits al mercat en dvd; i algunes columnes d'opinió i crítica sobre algunes pel·lícules.

Un dia després, el dissabte, és el torn de parlar de llibres, englobat dins una secció que s'anomena 'Libros'. En aquest apartat, doncs, i sense molt de misteri, trobarem informació sobre llibres actuals i no tan actuals, tot presentant també un rànking dels llibres de ficció i no ficció més llegits.

I finalment, el diumenge ens arriba un suplement dedicat clarament als lectors típics de diumenge. Uns lectors que tenen més temps per llegir el setè dia, que no pas els altres dies de la setmana, i estan interessats en el motor (tan de dues rodes com de quatre) i en l'economia.

Es presenta d'aquesta manera un suplement cultural fragmentat en tres dies, els del cap de setmana. Aquest suplement fa de guia pel lector del diari: el divendres presenta activitats ocioses per dur a terme el dissabte, i dissabte es presenten activitats pel diumenge, i el darrer dia de la setmana, no es presenten activitats ocioses per cap dia, sinó que només informa i entretén. Segurament és així perquè el dilluns no és un dia com el dels cap de setmana per disfrutar i fer oci, sinó que és un dia més bé de feina.

No obstant, tot i què els continguts del diari en el seu conjunt són força interessants, l'estructura i la fragmentació dels mateixos disminueix una mica l'atenció del lector, posat que el diumenge, dia en el qual hi ha més temps per llegir i informar-se. Així idò quedaria millor si el diumenge es parlés de cinema, música, espectacles o llibres, enlloc de motor. I el motor, es podria relegar al dissabte o al divendres.

Apart d'aquesta distribució informativa, el suplement resta molt interessant, i presentat d'una forma intel·ligent, posat què és un suplement sobre cultural que apareix durant tres dies. No es tracta, doncs, d'un suplement extremadament llarg publicat un mateix dia, sinó tres suplements més curtets publicats en tres dies. Així, no es satura al lector amb un excés d'informació cultural.

No hay comentarios: