lunes, 10 de marzo de 2008

L'art de la reivindicació i la protesta


Pels qui encara no coneixen a Banksy aquesta és la oportunitat per acostar-nos a aquest nou fenòmen artístic que s'ha nodrit a peu de carrer. Amb el sobrenom de Banksy, aquest ja reconegut artista anglès ha aconseguit dur més enllà l'art del graffiti, situant-lo, no només en l'art de la pintura diversa a l'aire lliure, sinó també, usant-lo com element crític de la societat capitalista i les conseqüències que aquesta comporta.

Són moltes les ciutats del món les que estan impregnades pels seus dibuixos i les seves crítiques a polítics i famosos, com el cas de Paris Hilton o George W. Bush; no obstant, el seu centre preferit d'actuació és Londres. Els seus dibuixos crítics són ben diversos, però es centren gairebé en rates, soldats amb cares transmutades, ángels fumadors i també paissatges oberts que amaguen elements oprimits de la vida quotidiana. De fet, en el mur que va aixecar Israel en els territoris ocupats, aquesta explicació queda ben pal·lesa.

Banksy s'ha guanyat l'admiració, no només dels peatons que es troben les imatges en els carrers de moltes ciutats del món, sinó també d'empresses com Puma i MTV, les quals li han encarregat més d'una producció. Els museus també hi tenen molt a dir, posat que tant la Tate Gallery londinense com el MoMa de Nova York han acollit peces seves.

Dels seus grafittis es pot destacar que fa ús de colors negres i blancs, i usa en menor quantitat els colors cridaners com vermells i grocs. D'aquesta manera, aconsegueix crear un accentuat clima de serietat i misteri.

Així doncs, Banksy és un veritable crític de la realitat què ha sabut donar-se a conèixer, i a fer-se respectar dintre de la mateixa societat que ell mateix critica.

http://youtube.com/watch?v=Me6-aX7vhfs

No hay comentarios: