jueves, 6 de marzo de 2008

Conte explícitament infantil amb final previsible

Títol: El noi amb el pijama de ratlles

Autor: John Boyne

Traductora del text: Gemma Rovira Ortega

Editorial, ciutat, any: Salamandra, Barcelona, 2007

Número de pàgines: 217

Es presenta una història per adults però amb una màscara feta per a nens. El noi amb el pijama de ratlles, de John Boyne, presenta una trama senzilla sobre un dels temes més escabrosos de la història de la humanitat: els camps de concentrazió nazis. El protagonista és Bruno, un nen de nou anys, fill d'un comandant nazi, el qual es destinat a dirigir el camp de concentració d'Auschwitz. Al canviar de casa, Bruno es veurà obligat a construir-se una nova infància, amb nous amics i noves experiències. És per això que passarà les seves tardes i el seu temps lliure cercant amics amb qui jugar. Fins que un dia, a l'altra banda d'una alambrada, el motiu i la funció de la qual desconeix per complet, coneixerà a Schmuel, un nen de la seva edat que vesteix un curiós i original (en paraules de Bruno) conjunt de roba.
Bruno i Schmuel es faran cada cop més amics, fins al punt de què Bruno li porta menjar al seu nou amic, perquè li sembla que està molt prim.

Schmuel és convidat per Bruno per conèixer el seu món a la seva gran casa, i al fer-se aquest desig realitat, Bruno també voldrà conèixer la família del seu amic, la qual viu a l'altra banda de l'alambrada. El final és, doncs, en aquest punt, totalment previsible.

A mode de conclusió, es podrien destacar moltes coses: l'ençisadora trama, juntament amb la senzillesa de la mateixa; la importància de parlar d'un tema tan dolorós com el de l'holocaust, tractat d'un mode 'quasi infantil'; i per tant, corroborar que la inocència pot amagar fins i tot
l'activitat més cruel de certs èssers humans.

L'autor ha sabut, doncs, tractar un tema delicat i dolorós però no ha sabut amagar el final, sinó que l'ha fet previsible des del moment en què entra en acció Schmuel, el nou amic de Bruno. John Boyne ha creat una obra que ha estat reconeguda mundialment, fins a tal punt de conmoure a la indústria cinematogràfica, posat que Miramax/Disney estan preparant una pel·lícula dirigida per Mark Herman. Esperem almenys que a l'adaptació per a la gran pantalla no es destruexi la màgia del llibre descobrint el desenllaç abans d'hora.

No hay comentarios: